Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Политика
  3. "Маркет линкс" измери 10% преднина на ГЕРБ/СДС пред ПП/ДБ и Възраждане

Политика

"Маркет линкс" измери 10% преднина на ГЕРБ/СДС пред ПП/ДБ и Възраждане

Маркет линкс измери 10% преднина на ГЕРБ/СДС пред ПП/ДБ и Възраждане - Tribune.bg

Седем партии влизат в 51-ото Народно събрание ако изборите са днес. Това сочат данните от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 15-20 октомври по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.

ГЕРБ-СДС са първа политическа сила с 24%, следвани от ПП-ДБ с 14,1% подкрепа. "Възраждане" са трети с 13,1%, а четвърта политическа сила е Алианс за права и свободи с 8,3 на сто.

Следват "ДПС - Ново начало" със 7,2% подкрепа, "БСП - Обединена левица" със 7% и "Има такъв народ" с 4,6%.

"Величие" е близо до 4-процентната бариера и към момента е с 3,6%. Под чертата остават и "Синя България" с 2,8%, както и МЕЧ с 1,6%.

"Не подкрепям никого" са посочили 2,1%, а "Не съм решил" – 9,7%.

"Второто място не е решено въпреки този процент разлика между ПП-ДБ и "Възраждане". В последния момент "Възраждане" успяват да уловят едни неособено сигурни в това да гласуват и за кого избиратели. Търсейки протестен вот, те се насочват именно към тях", коментира пред bTV социологът Добромир Живков.

"Алианс за права и свободи и "ДПС – Ново начало" са с много близки резултати, а разликата между тях намалява. Тази тенденция може да продължи да се разгръща през следващите дни", допълни той.

"Очакванията за висок дял на купения вот никак не са за подценяване. Общата картина не изглежда особено добра. Това, което чуваме по места, е, че цели села казват, че изцяло ще гласуват. Това подсказва, че там ще има мотивация и мобилизация, която може би няма да се базира на класическите методи на политическата работа на терен", коментира Добромир Живков.

37% са посочили, че ще гласуват на предстоящите избори на 27 октомври.

По думите на социолога заявената готовност за гласуване при проучване обикновено е по-ниска от реалната и това е обичаен феномен.

Според Живков може да се очаква избирателната активност да е подобна на тази през месец юни.

Той обаче не се ангажира с прогноза дали ще има редовен кабинет след тези избори. Според него има надежда, колкото и да не се виждат сигнали на хоризонта.

 

----------------------------

 

Данните са от национално проучване, финансирано и реализирано съвместно от bTV и "Маркет линкс", проведено сред 1014 лица над 18 г. в страната в периода 15-20 октомври по методите на пряко-лично интервю и онлайн анкета.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети